Týmové Zprávy

Vše co se chcete dozvědět o Steelers

2017

Ostravský americký fotbal zažívá novou éru. Událost, která by mohla být znamením, že lepší časy přicházejí, se konala začátkem února v Praze. Na galavečeru České asociace amerického fotbalu byl ostravský veterán Jiří Šimkovič uveden do Síně slávy tohoto sportu. Za přínos pro tento sport, za vytrvalost a hlavně pro nekonečnou oddanost tomuto sportu.

Tato velmi významná událost znamená velkou poctu nejen pro samotného “Šimiho”, jak mu každý kdo ho zná říká, ale také pro celou Ostravu, neboť se tímto do síně slávy zapsal historicky první ostravák. Abychom lidem, kteří o začátcích tohoto sportu v ostravě moc neví a také lidem, kteří neměli možnost “Šimiho” osobně poznat, toto téma přiblížili, zeptali jsme se, dnes již slavného Jiřího Šimkoviče, na pár otázek.

Kdy kde a s kým jste začínal s americkým fotbalem?
Přes bratra, který se v roce 1993 dozvěděl, že v Ostravě vznikají týmy amerického fotbalu. A tak jsem přišel na trénink Eagles. Hned na prvním tréninku si mne americký trenér otestoval a zařadil na pozici DEFENSIVE TACKLE, kterou jsem po celou kariéru hráče neopustil

Co máte na fotbalu nejraději?
Patrně to, že se do něj může zapojit každý, kterého tento sport nadchne a má alespoň trochu sportovního ducha. Pak také nespočet herních variací a výsledky, které nekončí 0:0

hc

Jaký byl v té době americký fotbal a jak se od té doby změnil?
V počátcích bylo vidět obrovské nadšení u každého hráče a velká chuť každého mladého kluka si tuto hru vyzkoušet a současný vznik tří týmů to potvrdil. Naše štěstí bylo v tom, že tým EAGLES a následně STEELERS vedli američané, kteří nám předávali své zkušenosti jak taktické, tak technické. Spojením třech vzniklých týmů v jeden STEELERS potvrdili svou výkonnost a v prvním roce skončili druzí a v roce 1997 získali dokonce prozatím jediný titul mimopražského týmu v naši historii. V nynější době se u nás objevují hráči, kteří již mají přehled a ví co od hry očekávat a přesto, že již fyzická připravenost je na nižší úrovni, lépe se s kluky pracuje. Pro mne je největší změnou čerpání informací z internetu. Otevřelo se nekonečno vědomostí, každý kdo v tomto sportu něco znamená, předává dál své poznatky a postřehy a je jednoduché si pro ně sáhnout. Také vedení ligy amerického fotbalu u nás je opravdu orgánem výkonným, který týmy nejenom organizuje, ale hlavně motivuje a vzdělává.

Co pro Vás znamená místo v Síni slávy?
Pořád nejsem schopen slov.... Vstoupit do síně slávy k takovým legendám jakými jsou bratři Krejbichové (kdy každý tým hrající proti nim věděl, že pokud jsou na soupisce bude to opravdu těžké), Martin Kocián, který dokázal, že i u nás se může zrodit trenérský profesionál, po kterém touží nejeden špičkový tým Evropy a Zbyněk Zelinka díky, kterému je Brno pořád na mapě týmů amerického fotbalu a který by svým manažerským citem, přehledem a profesionalitou dokázal vést i tým formule1, je pro mne opravdu velká čest. Doufám, že svou osobou nesnižuji kvalitu síně slávy a osobností v nich uvedených a jsem rád, že mne mezi sebe přijali.

Co plánujete do budoucna?
Náš tým nastoupil poprvé po svém znovuzrození cestu s hlavním americkým trenérem Dale Heffronem (i když jen jako externím poradcem). Útok povede Luke Wildung a obranu Garreth Griffeth oba zároveň budou hrát. Mým cílem je odnést si z každého tréninku, zápasu co nejvíce pro profesní růst a být co možná nejvíce platný pro úspěch ve který v Ostravě teď věříme.

Závěrem rozhovoru bych si dovolil vyzvednout lidi stojící za mým zvolením. Členové vedení a především správní kluci Jirka Dluhoš a Jan Klimeš, kteří pro Ostravu tento sport opět vzkřísili a podporovali mne v těžkých začátcích. Jirka Šimkovič mladší, který mi svými znalostmi otevřel dveře útočných filozofií. Hráčům, kteří mne přijali v nové pozici trenéra a nejednou podrželi a celé své nadšené rodince pod vedením manželky, která toleruje ten nekonečný čas věnovaný tomuto skvělému sportu.

2017


Jiří Šimkovičhc

1993
V Eagles začíná s fotbalem

1997
Se Steelers se stává mistrem ČR

2010
Ujímá se pozice HC Steelers

2014
Stává se vítězem ČLAF B

2016
Je uveden do síně slávy ČAAF