Týmové Zprávy

Vše co se chcete dozvědět o Steelers

2017

Svou kariéru v americkém fotbale Henri Väänänen začal ve městě Rauma v klubu SeaCity Storm a své poslední dvě sezóny hrál za Helsinki Roosters. Nyní podepsal smlouvu s týmem Ostrava Steelers. Jde tím ve stopách jiného finského quarterbacka, Oskara Drockila. Poslední sezónu se Steelers potýkali s problémy ohledně smlouvy s původně plánovaným quarterbackem, kterého nahradili mladým Finem. Quarterback národního týmu U-19 pomohl Steelers postopit do Czech Bowlu, ale generální manažer Adam Synáček věří, že ke svému poslednímu kroku v českému mistrovskému titulu tým povede o něco zkušenější quarterback:

- v mých očích patří Henri mezi TOP 10 QB v Evropě s Evropským pasem. Spojení síly, výkonu, rychlosti a dobrého coachingu je výjimečnou kombinací, která pro nás může být speciální v následující sezóně v České lize. V minulé sezoně jsme měli vyrovnaný tým, ale bojovali jsme s lídrem na pozici QB (nic zlého proti Oskarovi, jednoho dne bude velmi dobrým hráčem). Věřím, že s Henrim máme kompletní offense, která může konkurovat těm nejlepším soupeřům v lize. Doufám, že s podepsáním Henriho přineseme mistrovský titul Ostravě Steelers.

Luke Wildung, ofenzivní koordinátor Ostrava Steelers, chtěl Henriho ve svém týmu už v předchozí sezóně, což ale znemožnily Heriho povinnosti:

- sleduji Henriho několik let a poslední sezónu jsem se jej pokusil pro Steelers získat, ale z důvodu jeho povinností v armádě nemohl smlouvu podepsat. Myslím si, že Henri má vše z ryzího talentu, zkušeností pro to být top quarterbackem v Evropě. Znám některé z jeho spoluhráčů z Roosters a jen mi potvrdili to, co už jsem věděl - že Henri je tvrdě pracující, atletický a odhodlaný hráč! Nemám pochyb o tom, že Henri perfektně zapadne do mé offense a pomůže nám dosáhnout našeho cíle v soutěži!

Garreth Griffeth, ostravský Headcoach, minulý rok taktéž sledoval Henriho:

- podepsali jsme Henriho z několika důvodů. Byl to vlastně coach Luke Wildung, kdo s ním byl zpočátku v loňském roce v kontaktu. Chtěli jsme s ním podepsat smlouvu na sezónu 2017, ale naneštěstí nemohl z důvodu služby armádě. To byl případ, kdy jsme Henriho kontaktovali okamžitě po skončení naší sezóny 2017.

Líbí se mu, jaké má nový quarterback atletické schopnosti:

- Henri je veliký a velice schopný atlet, který má schopnost tě porazit jeho rukou stejně tak dobře, jako nohami. Po rozhovoru s několika jeho spoluhráči z Helsinki Roosters a asi měsíci našich hovorů nám bylo jasné, jaký má Henri charakter a přístup.

- Henri je odhodlaný atlet, který má přirozenou schopnost být pozitivním vůdcem a zvyšuje úroveň soutěže těch kolem něj. Jeho efektivní komunikační schopnosti, pracovní etika a vysoké fotbalové IQ jej činí perfektním pro náš tým. Je studentem hry, který je odhodlaný využít veškerých výhod této příležitosti.

CoachGriffeth věří také ve vůdčí schopnosti Henriho a je vděčný za to mít jej v týmu:

- jsme hrdi na to přivítat Henriho do organizace Ostrava Steelers pro sezónu 2018.

Útočný koordinátor Roosters Mikko Koikkalainen pracuje s Henrim dvě sezóny. Ví o jeho silných stránkách a je rád za to, že dostává šanci předvést je v Evropě, mimo Finsko:

- jsem za Henriho velice šťasten pro tuto příležitost. Může předvést svůj talent a růst jako hráč se zodpovědností startujícího quarterbacka. Má výjimečnou házecí ruku a jsem si jistý, že jeho soupeři si toho všimnou také. Hodně štěstí, Henri!

Zde je pár rychlých otázek pro Henriho:

Jak jste nakonec podepsali smlouvu s Ostrava Steelers?
- Byl jsem kontaktován ostravským koučem, Garrettem Griffethem, na Europlayers. Konverzace s ním šla skvěle od samého začátku a ohledně Steelers jsem se cítil hned dobře. Po tom, co jsem se rozhodnul hrát další sezónu v Evropě, pro mě bylo podepsat se Steelers jednoduchou volbou.

Proč jsi se rozhodl jít za hranice?
- Bral jsem to jako výzvu sebe sama. Ve Finsku není moc příležitostí v nejvyšší lize startovat jako quarterback. Takže rozhodnutí bylo založeno na tom chtít hrát a získat zkušenosti ze života a hry v jiné zemi. Ne mnoho lidí může říct, že měli tuto příležitost.

Jaká jsou tvá očekávání pro nadcházející sezónu a jaké sis dal atletické cíle?
- Má očekávání jsou vysoká! Vím, že Steelers mají dobrý tým, hladový po mistrovském titulu. Mým cílem je udělat vše pro to pomoct týmu tohoto dosáhnout.

Sezóna v Česku začíná v dubnu a končí v červenci. Henri odjíždí v lednu a v srpnu se vrací zpět do Finska hrát Maple League v roosterovské červené. Helsinki Roosters mu přejí úspěchy v České lize.

Text: Pekka Lylyharju
Foto: Salla Lahti, Jarmo Vehkomäki
Překlad: Václav Kantor

Článek na stránkách Helsinky Roosters


Henri Väänänenpic

Pozice: QB
Věk: 23 let
Výška: 193 cm
Váha: 100 kg
Narozen: FIN



Rozhovor v MF Dnes